Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Η "γεωπολιτική χρεοκοπία" και οι κίνδυνοι ασφαλείας μιας εξόδου από την ΕΕ


Του Ιωάννη Μιχαλέτου 
Μια ενδεχόμενη «ρήξη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά σημαίνει «ρήξη» με ολόκληρο τον πλανήτη. 

Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα τελεί υπό μια ιδιόμορφη «γεωπολιτική χρεοκοπία» στα πλαίσια της οποίας μια ενδεχόμενη «ρήξη» με την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με «ρήξη» με ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δηλαδή όλο το λεγόμενο βόρειο ημισφαίριο δεν αποδέχεται τις θέσεις της Ελλάδας. Ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους , με λιγότερο ή περισσότερο διπλωματικό τρόπο, έχει τηρήσει αποστάσεις από την σχεδόν «συγκρουσιακή» πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση. Η Κίνα και η Ρωσία, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο εσωτερικό, απέρριψαν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα συστήνοντας στην ελληνική πλευρά ότι είναι αναγκαία η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Κίνα μάλιστα ξεκαθάρισε ότι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε επενδύσεις στην χώρα μας. 

Το «Κούγκι» επομένως σε μια συγκυρία στην οποία η Ελλάδα «κατάφερε» να μείνει χωρίς συμμάχους και στήριξη σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία του ελληνισμού.