Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, Χαλιώτη Μέμα

Η ψήφος είναι αρχαία ελληνική λέξη (ψάφος δωρική, ψάφαξ αιολική) με αρχική σημασία της άμμου, της μικρής πέτρας και του βότσαλου για την δήλωση προτιμήσεως. Έριχναν την ψήφο, χρωματισμένο βότσαλο λευκό ή μαύρο σε μια υδρία, για να δηλώσουν την αθωωτική η καταδικαστική άποψη τους.

Στις 18 και στις 25 ΜαΪου καλούμαστε όλοι να ασκήσουμε το μεγαλύτερο Δημοκρατικό μας δικαίωμα. Να ψηφίσουμε! Να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε Δημοτική και Περιφερειακή διοίκηση και τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν απαξιώνουμε τόσους αγώνες για τη θεμελίωση της Δημοκρατίας, ώστε να έχουμε σήμερα το «εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

Στην πραγματικότητα οι εκλογές είναι προϊόν αλληλεπίδρασης, συνεργασίας και συναλλαγής μεταξύ των ψηφοφόρων και των υποψηφίων. Είναι μια σχέση η οποία αποτυπώνεται στη ρήση του Ισοκράτη σύμφωνα με την οποία “το ήθος των αρχόντων είναι όμοιο με το ήθος των αρχομένων” (το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν).

Το μεγαλύτερο προνόμιό μας είναι η έκφραση της πολιτικής μας βούλησης με την ψήφο μας ή με την επιβράβευση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών ή με την απόρριψή τους.
Όπως πάντα, υπάρχουν και αυτοί που απέχουν της διαδικασίας διαμαρτυρόμενοι για την κακή διοίκηση ισοπεδώνοντας κάθε λογική και αναιρώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αλλά και αυτοί που απέχουν ή ψηφίζουν λευκό ή άκυρο στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνοι για αυτούς που τελικά θα εκλεγούν και για αυτά που θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές.



Ο Πλάτωνας είχε σκιαγραφήσει πλήρως το αποτέλεσμα όσων ήταν άβουλοι και αμέτοχοι στα κοινά με αποτέλεσμα να φέρνουν πάνω από τα κεφάλια τους επικίνδυνους και καταστροφικούς κυβερνήτες "Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν" . Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνον που εσφαλμένα πιστεύει πως είναι ελεύθερος όταν δεν συμμετέχει στα κοινά. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους .

Ενεργός πολίτης σημαίνει πολίτης που ψηφίζει. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες αυτοί που δεν συμμετέχουν στα κοινά χαρακτηρίζονται "απολιτίκ". Θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας ανθρωπόμορφα res που στερούνταν της ευγενούς ιδιότητας του πολίτη. Από τη λέξη ιδιώτης προέρχεται η Αγγλική λέξη idiot που σημαίνει βλάκας!

Από τους νόμους του Σόλωνα, ιδιαίτερα ξεχωριστός ήταν εκείνος που όριζε πως στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα εκείνος, που σε πολιτικές συγκρούσεις δεν έπαιρνε μέρος, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πολιτική μερίδα.

Ψηφίζουμε λοιπόν. Συμμετέχουμε στα κοινά!

Και απογοητευμένοι και θυμωμένοι συμμετέχουμε. Ψηφίζουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν Αρχές, Αξίες και Ιδανικά και ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον. Ανθρώπους που η μέχρι τώρα πορεία της ζωής τους τα έχει δείξει αυτά. Επιλέγουμε τους καλύτερους!

Ας μην αφεθούμε στην οργή και στην απογοήτευση που προκάλεσαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ας μην τους ισοπεδώνουμε όλους με τη φράση «όλοι ίδιοι είναι», ας βρούμε και ας επιλέξουμε τους καλύτερους. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στο σήμερα και στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ψηφίζουμε  Συμμετέχουμε  Αποφασίζουμε

Χαλιώτη Μέμα
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου